Muscle Hillin huippuluokkainen poika Suomeen

Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:n hallinnoima Suomen Ravihevoskasvattajien Säätiö on hankkinut USA:sta uuden siitosoriin. Yhdeksänvuotias Southwind Spirit (Muscle Hill – Spice On Ice 13,2a, Pine Chip) on 377 495 dollarin voittosummallaan eniten ansainnut siitoskäyttöön Eurooppaan hankittu Muscle Hillin poika.

– Muscle Hillin laadukkaat pojat ovat haluttuja Yhdysvalloissakin ja niiden ostaminen on erittäin haastavaa. Erityisesti, jos ne ovat olleet todella hyviä kaksivuotiaana, omaavat loistavan suvun ja ovat jo kunnostautuneet siitoksessakin. Southwind Spiritillä on kaikki nämä siitosoriille tärkeät ominaisuudet, Suomen Ravihevoskasvattajien Säätiön puheenjohtaja Anne Taimela kertoo.

Southwind Spirit on lisäksi näyttävä yksilö, joka maksoi yksivuotiaana huutokaupassa 105 000 dollaria.

Kaksvuotislahjakkuus

Southwind Spirit kilpaili kaksivuotiaana erittäin hienolla menestyksellä yhdessä kaikkien aikojen kovimmista ikäluokista. Kauden 13 startista sen statistiikka oli 6-3-2 ja ansiot yli 370 000 dollaria.

Southwind Spirit voitti kaksivuotiaana mm. Kindergarten-finaalin, Peter Haughton Memorialin karsinnan sekä American Nationalin, jonka voittaessaan Southwind Spirit oli erityisen loistava tehdessään rataennätyksen raskaista olosuhteista huolimatta.

Lisäksi Southwind Spirit oli mm. toinen Bluegrass Stakesissa, kolmas Valley Victory Trotissa ja Peter Haughton Memorialissa sekä neljäs Breeders Crownissa. Tämä kaikki siis yhdessä kaikkien aikojen ikäluokista, tappiot Father Patrickille ja Nunciolle eivät liene häpeäksi! Tulevan hambovoittaja Trixtonin Southwind Spirit pesi joka kerta sen kohdatessaan.

Katso Kindergarten-osalähdön voittojuoksu tältä videolta:

Videon lähde: Harness Racing Update Youtube Channel

Southwind Spirit oli omistajavalmentaja Ron Burken ykköstoivo kolmevuotiaiden The Hambletonianiin, mutta valitettavasti loukkaantuminen katkaisi oriin kilpailu-uran ennen kolmevuotiskauden suurkisoja. Kaikkiaan Southwind Spiritin ura käsittää 15 starttia totosijoin 6-3-3. Sen ennätys on kaksivuotiaana juostu 10,4a ja voittosumma 377 495 dollaria.

Loistava suku

Southwind Spirit oli itse suuri lahjakkuus ja lisäksi se on suvultaan maailmanluokkaa. Isä Muscle Hill on ravimaailman halutuin isäori, ja emälinja on jättänyt viime vuosina tukun todellisia huippuhevosia.

Southwind Spiritin sisko Southwind Serena 10,7a oli itse huipputamma 385 000 dollarin voittosummallaan, mutta siitoksessa Southwind Serena on ollut vielä parempi. Sen jälkeläisiä ovat mm. lähes 1,6 miljoonaa dollaria ansainnut supertamma Mission Brief 08,6a sekä huippusuosittu siitosori Tactical Landing 08,6a, jonka voittosumma on 812 000 dollaria. Molemmat ovat Muscle Hillistä, eli ne ovat erittäin läheistä sukua Southwind Spiritille. Huippuvalmentaja Ron Burke on kertonut Southwind Spiritin lahjakkuuden olleen syy sille, että hän hankki Mission Briefin yksivuotiaana huutokaupasta.

Katso Ron Burken haastattelu videolta.
Videon lähde: Harness Racing Update Youtube Channel

Hieno suku ei jää vain yhden sisaren huippujälkeläisiin vaan Southwind Spiritin toinen sisar The Ice Queen on emänä huipputammoille Ice Attraction 08,5a 730 000 dollaria ja The Ice Dutchessille 09,1a 774 000 dollaria.

Hienot jälkeläisnäytöt

Southwind Spirit on ollut siitoskäytössä Ohion osavaltiossa, ja se on aloittanut siitoksessa hienosti. Ori on USTA:n kaksivuotiaiden isäoriiden arvostetussa voittosumma per jälkeläinen -tilastossa hienosti sijalla yhdeksän, mikä kertoo paljon oriin periyttämisvoimasta. Southwind Spirit on jättänyt pieniin ikäluokkiinsa jo parikin huippulahjakkuutta.

Ron Burken oma kasvatti, kaksivuotias tamma Merry Ann on juossut seitsemästä startistaan viisi voittoa ja ansainnut lähes 250 000 dollaria. Tamman ennätys on 800 metrin radalla juostu 12,1a, ja sen tavoitteet ovat grand circuit -tasolla. Ron Burke on myös ilmoittanut pitävänsä sen itsellään siitostammana hänelle mieluisan sukulinjan jatkajana. Toinen suurlahjakkuus on Northfield Parkin 800 metrin radalla rataennätyksen tehnyt tamma Spirit Bell 11,1a 158 000 dollaria.

Päätös hiljaiselolle

Suomen Ravihevoskasvattajien Säätiölle uuden oriin hankinta tarkoittaa useamman vuoden hiljaiselon päättymistä siitosorimarkkinoilla. Säätiön tehtävänä on edistää ja tukea Suomessa tapahtuvaa ravihevosjalostusta ja tarkoituksensa toteuttamiseksi ylläpitää korkeatasoista siitosorikantaa ja samalla tukea hevostalouteen liittyvää toimintaa.

– Southwind Spiritin hankkiminen oli säätiölle erittäin merkittävä investointi, mutta säätiö haluaa olla haastavina aikoina osaltaan tukemassa kotimaista kasvatustoimintaa, Anne Taimela korostaa.

– Laadukkaiden oriiden hankkiminen ei ole helppoa, ja The Bosses Lindyn vuokraamisen jälkeen sopivaa oritta ei ole viime vuosina löytynyt. Nyt kaikki kriteerimme täyttävä ori löytyi.

Hankinta on tuore ja yksityiskohdat jatkosta eivät ole vielä kokonaan selvillä. Oriin sijoituspaikka ja hinnat julkaistaan mahdollisimman pian. On mahdollista, että myynnissä on pieni määrä ns. elinikäisiä astutusoikeuksia, joita hankkineet varmistavat paikkansa oriille.

Viime vuodet Suomen Ravihevoskasvattajien Säätiö on kohdistanut tukeaan erityisesti raviurheilun nuorisotoimintaan. Säätiö ottaa edelleen vastaan lahjoituksia seuraavaan hyväntekeväisyyshuutokauppaansa, niin astutusoikeuksia kuin tavaralahjoituksia menestyneisiin hevosihmisiin ja hevosiin liittyen.

Lisätietoja Säätiöstä täältä.

Lisätietoja:

Mitja Nummenmaa
hallituksen jäsen, rahastonhoitaja
Suomen Ravihevoskasvattajien Säätiö
puh. 0405024987

Anne Taimela
puheenjohtaja
Suomen Ravihevoskasvattajien Säätiö
puh. 050 4417524